IKLAN KEKOSONGAN JAWATAN KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA (KKM) SESI 2024 SELURUH MALAYSIA


Kepada calon-calon lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau SPM (V), anda berpeluang untuk memohon untuk mengikuti Latihan Separa Perubatan di Institut Latihan Kementerian Kesihatan Malaysia (ILKKM). Melalui program ini, anda akan mendapatkan kemahiran dan pengetahuan dalam bidang kesihatan yang akan membuka peluang untuk pelantikan tetap atau kontrak dalam perkhidmatan awam, tertakluk kepada kekosongan jawatan semasa.

Sesi pengambilan bagi Latihan Separa Perubatan diadakan dua kali setahun iaitu pada bulan Januari dan Julai. Terdapat dua jenis latihan yang ditawarkan, iaitu Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma dengan tempoh latihan selama 3 tahun, dan Latihan Separa Perubatan Bertaraf Sijil dengan tempoh latihan selama 2 tahun.


🌟Join Group Telegram Untuk Mendapatkan Update PercumaSenarai Jawatan
Kementerian Kesihatan Malaysia menawarkan pelbagai jawatan kosong di bawah seperti berikut, ini adalah untuk individu yang mempunyai kelayakan Seperti berikut.
Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma Dan Sijil (Sesi Januari Tahun 2024)
KEKOSONGAN: 2,560
JAWATAN: Tetap
Bertaraf Diploma
(i) Jururawat
(ii) Jururawat (PSL)
(iii) Penolong Pegawai Perubatan
(iv) Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran
(v) Juruteknologi Makmal Perubatan 
(vi) Penolong Pegawai Farmasi
(vii) Juru X-Ray (Diagnostik)
(viii) Jurupulih Perubatan Carakerja 
(ix) Jurupulih Perubatan Fisioterapi

Bertaraf Sijil
(i) Pembantu Kesihatan Awam
(ii) Pembantu Pembedahan Pergigian

Gambar SPAMalaysia

Syarat Kelayakan Umum
Pemohon perlu memenuhi syarat kelayakan umum berikut:
- Warganegara Malaysia
- Berumur tidak kurang daripada 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan
- Mempunyai kelayakan yang diperlukan


Syarat Kelayakan yang diperlukan:

1. Warganegara Malaysia.
2. Memiliki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelayakan setaraf yang diiktiraf oleh Kerajaan.
3. Mendapat sekurang-kurangnya Kepujian (Gred C) dalam mata pelajaran Bahasa Melayu pada peringkat SPM/SPM(V).
4. Memenuhi syarat kelayakan akademik minimum yang ditetapkan untuk jenis Latihan Separa Perubatan yang dipohon.

Pemohon juga dibahagikan mengikut kategori dan had umur:

1. Calon lepasan SPM/SPMV: Berumur antara 17 hingga 25 tahun pada sesi pengajian semasa.

2. Pegawai Sedang Berkhidmat (PSB) Perkhidmatan Awam Am Persekutuan yang layak dipertimbangkan bagi Peningkatan Secara Lantikan (PSL): Berumur tidak melebihi 51 tahun pada sesi pengajian semasa, telah berkhidmat sekurang-kurangnya empat (4) tahun, disahkan dalam perkhidmatan, dan memiliki prestasi cemerlang dengan purata markah Laporan Penilaian Prestasi Tahunan (LNPT) tidak kurang daripada 85% bagi tiga (3) tahun terakhir.

3. PSB dalam mana-mana skim perkhidmatan lain dalam Perkhidmatan Awam/Badan Berkanun/Pihak Berkuasa Tempatan: Berumur tidak melebihi 38 tahun pada sesi pengajian semasa, telah berkhidmat sekurang-kurangnya empat (4) tahun, disahkan dalam perkhidmatan, dan memiliki prestasi cemerlang dengan purata markah LNPT tidak kurang daripada 85% bagi tiga (3) tahun terakhir.

Terdapat pelbagai jenis latihan yang ditawarkan dalam Latihan Separa Perubatan. Antara jenis-jenis latihan yang tersedia adalah Latihan Jururawat, Latihan Penolong Pegawai Perubatan, Latihan Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran, Latihan Juru X-Ray (Diagnostik/Terapi), Latihan Jurupulih Perubatan Fisioterapi, dan banyak lagi.

Bagi calon yang berminat dalam Latihan Separa Perubatan Bertaraf Sijil, terdapat dua jenis latihan yang ditawarkan, iaitu Latihan Pembantu Kesihatan Awam dan Latihan Pembantu Pembedahan Pergigian.

Maklumat penuh bagi setiap jawatan di atas boleh merujuk di pautan ini LATIHAN SEPARA PERUBATAN BERTARAF DIPLOMA DAN BERTARAF SIJIL

Gaji dan Imbuhan
Jadual Gaji Permulaan:
RM1,360.00 - RM5,753.00
Gaji permulaan yang baik bagi jawatan ini bergantung pada gred dan kategori kelayakan. Rujuk kepada syarat-syarat di atas untuk maklumat lanjut mengenai gaji dan imbuhan yang ditawarkan. Pekerjaan ini juga menawarkan pelbagai imbuhan menarik dan faedah lain yang tersedia untuk kakitangan kerajaan. Cuti Tahunan dan Cuti Sakit juga diberikan mengikut peraturan perkhidmatan awam yang ditetapkan.


Ringkasan tugas:
Pelbagai jenis tugas latihan ditawarkan dalam Latihan Separa Perubatan, termasuk Latihan Jururawat, Latihan Penolong Pegawai Perubatan, Latihan Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran, dan banyak lagi. Bagi Latihan Separa Perubatan Bertaraf Sijil, terdapat Latihan Pembantu Kesihatan Awam dan Latihan Pembantu Pembedahan Pergigian.

Selain itu, anda juga akan melaksanakan tugas-tugas lain yang berkaitan dengan penjagaan pesakit seperti yang diarahkan oleh penyelia atau kakitangan kesihatan yang berpengalaman.


Cara Membuat Permohonan Penuh
Untuk membuat permohonan, calon boleh mengisi borang permohonan secara online melalui laman web yang disediakan oleh Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perlis. Pautan "•SYARAT PENUH / •PERMOHONAN JAWATAN / •IKLAN KEKOSONGAN" boleh diakses untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai syarat-syarat permohonan, tarikh tutup permohonan, dan prosedur yang perlu diikuti.

Pemohon disarankan untuk mengemaskini maklumat peribadi dengan tepat dan terkini sebelum menghantar permohonan. Hanya calon yang terpilih dan tersenarai pendek sahaja yang akan menerima emel pemberitahuan untuk menghadiri peperiksaan dan sesi temuduga.

Bagi pemohon yang suda mendaftar hanya melog masuk dan mengupdate jawatan yang di mohon dan menghantar permohonan di dalam potral rasmi, pastikan semak syarat kelayakan sebelum membuat permohonan.


Tarikh Tutup Permohonan
Tarikh tutup permohonan adalah pada 24 Julai 2023 (Isnin). Pemohon dinasihatkan untuk menghantar permohonan secepat mungkin dan tidak menunggu sehingga tarikh tutup untuk memastikan kepelbagaian peluang diberikan kepada semua calon yang berkelayakan.

Dengan jawatan kosong yang ditawarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia , ini adalah peluang yang baik untuk individu yang berminat dalam bidang Kesihatan, penyediaan peralatan, mengambil dan merekodkan data pesakit dan tugas-tugas lain yang seumpamanya.. Segera buat permohonan dan jangan lepaskan peluang ini!

Sumber: interactive / Spamalaysia